Lányaink Mendelssohn estje a Zsidó Nyári Fesztivál-on

Tegnap este telt ház előtt, nagy sikerrel adták elő lányaink nagy gonddal összeállított Mendelssohn estjüket. A szünet nélkülire tervezett, három énekcsokorból és két zongora-fuvola darabból álló hetven perces műsor félő volt, hogy mennyire veszi igénybe a hallgatóság türelmét, de az est színvonala elfújta ezt az aggodalmat. Kovács Ágnes gyönyörű ének-előadása és Győri Noémi mesteri fuvolázása háttérbe szorított minden kényelmi kérdést, és a lélek szárnyalását szabadította fel. A közönség többsége számára a koncert gyorsan, mondhatni túl hamar is ért véget, a műélvezet olyannyira lekötötte a szerencsés ottlévők figyelmét.

A koncerthez írott hívogató levelében Nóra nem túlzott. Kovács Ágnesnek gyönyörű szopránja van, nemcsak kísérni, de hallgatni is nagy élvezet. Májusi zeneakadémiai előadásuk is szépre sikerült, de a tegnap esti előadásban az intimebb, kisebb tér sokkal közelibbé hozta a hallgatóhoz Mendelssohn dalait. Ági dal-interpretálása varázslatos. Noha ezek a dalok vélhetően nem operaszínpadra készültek, mégis operára emlékeztetett, annyira élő élményt adott. Hangja zenei színárnyalatok sokaságával szolgált és csodálatosan összeforrt a zongora kísérettel. Előadásuk könnyed, szárnyaló, igazi játék volt. Magam -aki szégyen fejemre, nem igazán voltam korábban opera rajongó- lenyűgözve hallgattam előadásukat. Varázslatot tettek és én örömmel hagytam, hogy sodródjak a dallamok hullámain.

A két fuvoladarab a Mendelssohn életmű kiemelkedő művei. Győri Noémi előadása fantasztikus volt. Mindkét darab komoly próbatétel elé állítja az előadót, Noémi ezeket a próbatételeket könnyedén vette. Előadásuk Nórával összeszokott volt, a darabok feszes, határozott keret és sok-sok gyönyörű kép, benyomás emlékét hagyták a hallgatóban. Halk motívumindítás, szárnyaló trillák, magasra felcsapó és aláhulló ívek, a fuvola, ahogy átadja a dallamot a zongorának, frappáns-határozott zárás ... hogy csak egy-kettőt említsek.

Szülőként, akik egyre nagyobb lépésközzel kapunk élményt gyermekeink zenei fejlődéséből, megnyugtató és nagy dolog érzékelni, hogy gyerekeink művészi pályafutásában mi, lelkes kívülállók tetten érjük fejlődésük evidenciáit: zenei előadásuk mind magabiztosabb. Otthonosak a muzsika világában, és a mi számunkra leghitelesebb, kedves útivezetőink.
-----------

Végezetül két segítő észrevétel, amelyek használatával talán öregbíthető az ilyen koncertek jó híre. Derűt keltő volt, hogy a közönség -lelkesedését nem tudta visszafogni- és beletapsolt a darabokba. A tetszésnyilvánítás alapvetően mindíg örömteli élmény az előadónak, de megtöri a részek egységét, a mű vagy a blokk ívét. Nem mellékesen próbatétel elé állítja az előadót, akinek bizony külön feladat ilyenkor visszazökkenni a mű világába. Hasznos lenne beszőni a protokollba egy csendes kérést, amely szerint -hacsak lehetséges- a nagyérdemű a darabok és előadásblokkok befejezési pillanatára tartalékolja tetszésének, örömének kifejezését.

És végül, de egyáltalán nem utolsósorban. Ha az előadás Isten házában zajlik, a látogató számára mindíg kérdés, hogy navigáljon illően a hagyománytisztelet íratlan szabályai és a rendezvény sajátos jellemzői között. Az egyik ilyen visszatérően kérdéses pont az, hogy hasonló alkalomkor zsinagógába a férfiaknak elfogadható-e fejfedő nélkül belépni, vagy hagyománytiszteletből inkább illik sábesz viselete. A rendezők némi iránymutatással (pl. ajánlott öltözékkód) segíthetik az ebbéli bizonytalanságok csökkentését és az est kiteljesedését. Ezt mi, a toleráns és sokszínű koncertlátogatók készséggel és örömmel fogjuk követni.

Koncertfelvétel itt érhető el családtagok és barátok számára.